Framtiden är inte ett snabbare internet (SWE)

 

Vi lever i en tid av plötsligt. De senaste årens tekniska utveckling har minst sagt varit imponerande att följa. Inom en mängd olika områden har vi sett att sådant som tidigare bara förekommit inom sci-fi blivit verklighet.

World Economic Forum kallar den era som vi just klivit in i för Den Fjärde Industriella Revolutionen, ett begrepp som många andra också har anammat. Klaus Schwab, grundare och ordförande för WEF, menar att "the changes are historic in terms of their size, speed and scope”. Det digitala tar sig inte bara in i nya branscher, utan också in i vår biologi (bioteknik) och på nano-nivåer (nanoteknologi eller atomslöjd).

Vi ser löpande framsteg inom områden som maskininlärning, robotik, blockkedjor, 3d-skrivare, IoT och avancerade material. Och vi ser framför allt hur dessa teknologier i kombination med varandra, kan hjälpa oss att lösa stora utmaningar.

Men.

Här tror jag att det är farligt att bli för bekväma. Vi låg i framkant under den förra digitala eran som handlade om internet, mobilitet, sociala medier och cloud. Men framtiden handlar inte (bara) om ett snabbare internet. Så, låt oss ställa oss åter igen visa att vi kan stå på tårna.

/ Judith Wolst


 
Previous
Previous

AI and Sweden (ENG)

Next
Next

Women in the Swedish tech industry (ENG)