Vilket Sverige vill vi ha?

Viktiga vägval i den nya digitaliseringsvågen 

Varför är teknik och digitalisering så centrala samhällsfrågor? Det korta svaret är att det handlar om vilket Sverige vi vill ha framåt. Den tekniska utvecklingen kommer att påverka vårt lands konkurrenskraft och hur vi löser de stora samhällsutmaningarna. Satsningar på nya teknologier kommer att avgöra ifall vi lyckas med att garantera säker vård, omsorg och utbildning till alla. Hur väl vi lyckas upprätthålla vår nationella säkerhet och försvaret. Nya teknologier är nödvändiga verktyg i transformationen mot ett fossilfritt samhälle. Och så vidare. Den här rapporten fokuserar på den nya digitala vågen, vad den innebär och hur andra länder nu satsar stort.

Rapportens innehåll

 
  • Vad innebär den nya digitaliseringsvågen?

  • Vad behöver Sverige göra? Rekommendationer från Vinnova, DIGG, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet

  • Vilka länder ligger i framkant? Vi listar 12 av dessa

  • En svensk kommun att inspireras av  

  • Bilaga: Vad säger rapporterna om Sveriges position?

Debattartikel

I kampen om väljarna är det viktigt att vara tydlig  – fler poliser, mer tid för lärare att lägga på elever, kortare vårdköer, ett starkare försvar, rädda planeten. Det finns många hjärtefrågor för svenska väljare och gott om samhällsutmaningar att adressera. Att komma dragandes med vikten av digitalisering känns nästan fjuttigt i relation till de “riktiga” frågorna…

Läs vår debattartikel i Breakit.

Varför behöver digitalisering prioriteras?

 
  1. För att människor som bor i Sverige fortsatt ska kunna leva i ett stabilt och effektivt samhälle.

  2. För att våra skattepengar även framåt ska räcka till för vård, omsorg, polis och andra offentliga funktioner.

  3. För att Sverige på allvar och tillräckligt snabbt ska kunna uppnå klimatmålen och ställa om till ett fossilfritt och cirkulärt samhälle.

  4. För att svenska bolag ska ges förutsättningar att vara konkurrenskraftiga framåt.

  5. För att Sverige fortsatt ska vara en marknad där nya tech-bolag (morgondagens arbetsgivare) utvecklas och växer.

  6. För att utbildningar inom en mängd nya typer av tekniska specialistområden behövs för att företag och offentlig sektor ska klara av kompetensförsörjningen.

  7. För att forskning och utveckling fortsatt ska kunna ske i vårt land och inte behöva hämtas in utifrån.

  8. För att snabba på innovationstakten inom både privat näringsliv och offentlig sektor. Innovationer som kommer att krävas inom de flesta områden.

  9. För att svenska Försvarsmakten och vår rättssäkerhet ska behålla sin slagkraft när digitalisering allt mer blir en fråga om nationell säkerhet.

  10. För att Sverige ska ha någon chans i den teknologiska kapprustningen mellan länder där digitalisering blir en allt viktigare geopolitisk faktor.

“De extraordinära statliga satsningar på forskning, innovation och demonstration med syfte att underbygga digital omställning som genomförs i flera länder har ännu ingen verklig motsvarighet i Sverige.”

Sveriges förutsättningar i den digitala strukturomvandlingen, Vinnova, DIGG, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet

 Om oss

Judith Wolst

Judith Wolst är digital strateg, entreprenör, föreläsare och författare. Hon har arbetat med digitala frågor inom både näringsliv och offentlig sektor sedan 2005. Nyligen utnämnd till MySpeaker of the Year.

Aurore Belfrage

Aurore Belfrage is a political advisor, tech investor, news junkie, columnist, ex-scrap dealer, proud mother, aubergine lover & West Wing fan.

Caroline Måhl

Caroline Måhl är affärsutvecklare, digital marknadsförare och försäljningsstrateg. Utöver det engagerar hon sig i projekt inom innovation och digitalisering med inriktning på den gröna omställningen.