Strunta i att planera – visionärt ledarskap i komplexa miljöer

Det har väl inte undgått någon att vi står inför en omställning av episka mått. Den så kallade Gröna Omställningen till ett fossilfritt välfärdssamhälle. Men vad betyder det egentligen? 

Befogad fråga och det förenklade svaret är att; ekonomin, människorna, handeln, allt vi gör och bygger ska vara fossilfritt, OCH vi ska dessutom aktivt reducera mängden koldioxid redan utsläppt i atmosfären, SAMT att alla medborgarna ska kunna må bra, leva, försörja sig och vara trygga. Den mer formella målbilden går att läsa i till exempel Parisavtalet eller Agenda 2030.

Men vad behövs då för den gröna omställningen? Alla goda ting är tre och förenklingen fortsätter. Grovt räknat, att för att lyckas behöver vi först och främst en massa teknisk och ekonomisk innovation, för det andra behövs pengar för att investera och till sist politiskt mod och ett visionärt ledarskap. Jag tillåter mig att lägga ut texten en aning.

Ny teknik och nya idéer saknas inte. Det finns spaltmeter efter spaltmeter av kloka och andra idéer om hur vi kan bygga om och tänka om allt från energi, transport och jordbruk, till skatt, byggnadskonstruktion, konsumtion och mode. Dessutom har den förnybara energisektorn subventionerats och utvecklats under årtionden, så till den grad att idag är förnybar energi det billigaste drivmedlet. Listan på vad som redan finns är ännu längre; kloka ekonomer vet hur en fungerade cirkulär ekonomi skulle kunna implementeras, eller hur vi kan använda vårt skattesystem till att katalysera omställningen samtidigt som vi upprätthåller vårt välfärdssamhälle där det finns jobb, skola, sjukvård och trygghet åt alla. Ja, det är en aning förenklat men inte påhittat. Budskapet är; det saknas vare sig teknik eller idéer. Missförstå mig rätt – vi kan absolut inte vila på hanen men låt dig inte luras av det mediala narrativet om jakten på innovation. Innovation, idéer, innovatörer och entreprenörer finns och frodas.

Läs resten av texten på globalutmaning.se


Aurore.png

Aurore Belfrage är techinvesterare, entreprenör och hållbarhetsrådgivare. Hon bloggar, vloggar, poddar och tiktokar om skärningen mellan teknologi och samhälle.

https://www.linkedin.com/in/aurorebelfrage

Previous
Previous

Rapport: AI och hållbarhet - 20 exempel där tekniken används redan idag!

Next
Next

Rapport: Allt du behöver veta om AI